ZGODOVINA TENISA NA MIVKI


Zgodovina tenisa na mivki sega v 70. leta prejšnjega stoletja. V tistem času se je tenis na mivki igral v ZDA in v Braziliji. Kmalu pa je ta šport prišel v Italijo, kjer dandanes uživa največjo popularnost tega športa na svetu. V zadnjih petih letih se je šport v Evropi zelo razširil in pridobil na popularnosti.


Tenis na mivki se v Evropi največ igra v Italiji, sledi ji Češka, Nemčija, Belgija, Avstrija, Nizozemska, Madžarska, Hrvaška, upajmo pa da se bo uspeh tega športa iz Evrope v prihodnosti prenesel tudi v Slovenijo. Šport je vedno bolj poznan tudi v drugih delih sveta. Zelo popularen je v ZDA, ki v promocijo tega športa v zadnjih letih vlaga ogromno denarja, posledično so turnirji tenisa na mivki v ZDA pravi spektakli. Šport poznajo tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji, na Japonskem, zelo aktivni pa so tudi na Arubi in Bermudi.


Tenis na mivki je v Sloveniji skoraj povsem nov šport. Čisti začetki segajo v leto 2007, ko je bil organiziran prvi turnir v tenisu na mivki, ki pa se ni igral po pravilih ITF beachtennis, torej igral se je z običajnimi loparji za tenis in precej višjo mrežo.


Leta 2007 se je Slovenija tudi prvič udeležila Evropskega prvenstva v tenisu na mivki, ki je potekal na Sardiniji in zasedla 6. mesto. Ekipa Slovenije je nastopila v zasedbi Boštjan Repanšek, Uroš Brinovec, Urban Čevka, Luka Bernard, Svetla Božičnik in Ana Vidic.


V lanskem letu pa je bilo prvič v zgodovini tenisa na mivki organizirano svetovno prvenstvo v tenisu na mivki, ki je potekalo v Rimu. Udeležila sta se ga tudi Uroš Brinovec in Boštjan Repanšek, ki sta po hudem boju izgubila proti belgijski dvojici. Decembra lanskega leta pa je v Pragi potekal tudi t.i. Grandslam beach tennis, ki sta se ga udeležila Uroš Brinovec in Lea Wildmann. Prvi je s češkim partnerjem prišel v drugi krog v katerem je bila znova usodna belgijska dvojica, Lea pa je z nemško igralko izgubila proti favorizirani italijanski dvojici.


Leta 2008 sta se Svetla Božičnik in Ana Vidic na evropskem prvenstvu uvrstile v četrtfinale, Matej Skočir in Miro Todosovski pa sta izgubila proti nizozemski navezi.


To je v zgodovini slovenskega tenisa na mivki, kar se tiče rezultatskega vidika vse, kar so slovenski igralci do sedaj dosegli. V Evropi je iz leta v leto organiziranih vse več turnirjev, ki so dobro obiskani, zato želimo, da ta šport spoznate/jo tudi Slovenci.


Tenis na mivki lahko igrajo prav vsi, saj je tehnično manj zahteven kot tenis in za sproščujočo igro ni potreben več letni trening. Če pa se želite bolj resno lotiti tega športa pa je kljub temu potrebnega kar nekaj teniškega znanja. Lahko je v celoti šport za rekreacijo, lahko pa se igralci udeležijo tudi turnirjev, ki bodo organizirani v poletnem času.


Letošnje poletje bomo torej z našo željo po tem, da tudi v Sloveniji zaživi tenis na mivki naredili vse, da bomo tudi vas spodbudili in pritegnili k igranju tenisa na mivki. Ne bo vam žal!


SE VIDIMO NA MIVKI!!!